Skip to content

Het oogstjaar 2022


De zomer loopt bijna ten einde. Hoog tijd om de oogst van 2022 te evalueren. Waar zullen we beginnen? De oogst is het meest impactvolle process in onze distilleerderij. Logisch, Bôtan Distillery is de eerste from field-to-table distilleerderij zonder alcohol. Door deze belofte kunnen we niet terugvallen op de industrie en gestandaardiseerde processen. Het gevolg? De output van het veld bepaalt letterlijk alles, van de smaakcomplexiteit, de productieprocessen en de intensiteit, tot de maximale productie. Omwille van deze impact kunnen we blijven praten over de oogst. Welke factoren de oogst dit jaar beïnvloed? Hoe de oogst de voor- en nabehandeling bepaalt? Hoe de oogst onze distillatieprocessen, het aantal cuts en de tijdsduur bepaalt?  


Het verloop

Met vol ongeduld wouden we dit jaar vroeg van start gaan. Onze botanical spirits waren bijna uitgeput en onze vernieuwde apparatuur stond klaar. De eerste maanden van 2022 verstreken met koude temperaturen en stevige buien. Toen de temperatuur eind maart opnieuw een duik nam, hielden we ons ongeduld aan. Om Wim te quoten: Geduld, de ijskoningin heeft het land nog niet verlaten. 


In de tussentijd konden we alvast aan de slag in de serre. We zaaien kleine potjes met onze pientere zaadjes. De zonnige dagen brachten de temperatuur in de serre op peil. 


Vanaf april was het weer ons goedgezind. De ochtenden waren koud en zonnig terwijl de avonden langer werden. Het aanbreken van de lente was definitief. En de velden konden ingeplant worden. 


De zomer van 2022 herinnert iedereen zich nog? Deze is droog en warm met noodtoestanden als een jammerlijk gevolg. Ook de impact op de oogst was zichtbaar en de oogstfrequentie kwam onder druk. Daarom gingen we last minute op zoek naar een bijkomend veld. En dit vonden we bij een zelfplukhoeve te Nijlen, België. In de maand augustus hebben we dit organisch veld aangeplant.


Dit oogstjaar wouden we onze productie verdubbelen. Als de ijskoningin het land laat betreedt, halen we onze doelstelling. We hopen op een warme september, matige oktober en gespreide regenbuien. 


Een spel tussen microklimaat, terroir & ambacht


Smaak en complexiteit is een creatie uit terroir, microklimaat en interventie. 


Het microklimaat is een spel tussen terroir, klimaat en ambacht. Het terroir van onze nieuwe aanplanting bestaat voornamelijk uit leem en zand, een uitdagender terroir voor onze kruiden in tegenstelling tot de velden in Schoten. Het microklimaat beïnvloedt de groeiomstandigheden. Het wordt bepaald door een combinatie van temperatuur, windrichting, neerslag, maar ook de stand van de zon. De derde speler is ambacht. Dankzij kennis en ervaring kan je de impact van het terroir en microklimaat beïnvloeden. Natuur wint steeds, maar door te communiceren met de natuur kan de mens beïnvloeden. 


De impact van het microklimaat in 2022


De zomer werd gekenmerkt door extreme hitte en droogte met een grote impact op de oogst. Natuur is onze grootste vriend en tevens onze grootste uitdaging. We ondervonden zowel negatieve als positieve impact. De weersomstandigheden verlengden de tijd tussen elke oogst. Hierdoor konden we minder kruiden oogsten per vierkante meter. Dit beïnvloedt op zijn beurt de financiële rendabiliteit en limiteert onze productie. Daarnaast was de oogst intens. Droogte in combinatie met hoge temperaturen dwongen ons om de velden elke ochtend en avond te beregenen. Onze biologische aanpak zorgt er ook voor dat onkruid wieden een dagelijkse taak is. 


Maar wat een smaakexpressie kregen we in de plaats. Toen we in de zomermaanden onze blaadjes proefden waren we ontsteld over de smaakexpressie die week na week opbouwde. De negatieve impact van het uitgesproken microklimaat verdween als sneeuw voor de zon. De droogte zorgde ervoor dat de aroma’s zich op als laagjes op elkaar opstapelden. Ons smaakpalet was overtuigd: de oogst van 2022 is onevenaarbaar!

Same Day Dispatch

All orders placed before 10:00 Monday to Friday are dispatched same day.

Free & Fast Delivery

A free fully-trackable 2-day delivery service on all orders over €70.

100% Organic

All our blends are distilled from organic herbs only. No pesticides.