Skip to content

“IK ZAG WAT MIS LOOPT IN DE NIET ALCOHOLISCHE CATEGORIE”

Ik stond perplex bij het lezen van de ingrediëntenlijst van niet-alcoholische gins. De keuze om geen alcohol te drinken is een bewuste en gezonde keuze. Waarom consumeren we dan ongezonde alternatieven?

De sector van niet-alcoholische spirits, cocktails en wijnen werd van bij de start geïndustrialiseerd. Ruim vijf jaar geleden bezocht ik distilleerderijen in België en Nederland. Wat ik daar zag, opende mijn ogen. Klassieke distilleerderijen sprongen op de markt van de niet-alcoholische spirits die ze gretig aanbieden aan merken via white labels. En daar loopt het fout. Het productieproces van een niet-alcoholische spirit is niet te vergelijken met het proces van klassieke spirits. Je kan niet uitgaan van de houdbaarheid van alcohol (ethanol). Bovendien neemt ethanol een smaak snel op waardoor een alcoholische spirit slechts een fractie specerijen nodig heeft in vergelijking met een ambachtelijke niet-alcoholische spirit. Omwille van deze uitdagingen kiezen andere merken en distilleerderijen voor een industriële oplossing. Ze destilleren geen verse kruiden. Wel combineren ze water met artificiële aroma’s, natuurlijke aroma’s* en bewaarmiddelen.

*OOK “NATUURLIJKE” AROMA’S / EXTRACTEN ZIJN INDUSTRIEEL VERVAARDIGD.

Daarom raad ik aan om de achterkant van elke andere niet-alcoholische spirit, cocktail of wijn te bekijken. Zie je deze ingrediënten? Wel, dan is de spirit industrieel vervaardigd. Bovendien vind je deze industriële ingrediënten ook in een frisdrank. Waarom zou je een hoge prijs betalen voor een imitatieproduct in een premium verpakking en storytelling?

GEDREVEN DOOR PASSIE, BESLOOT IK HET ANDERS AAN TE PAKKEN.

Wij hebben wel doorgezet. We wilden wel een ambachtelijke niet-alcoholische spirit creëren. Het heeft 3 jaar intens onderzoek gevergd. En het vergt 500 gram verse en biologische kruiden per fles die we bovendien zelf oogsten, distilleren en blenden. Dit is onze liquid technology waardoor we geen artificiële aroma’s en bewaarmiddelen nodig hebben. Bovendien laat het ons toe om complexe en gelaagde smaken te ontwikkelen.

IMITATIE VS. INNOVATIE

De niet-alcoholische sector is van bij de start geïndustrialiseerd. Het is teleurstellend dat merken enkel rekenen op snelle groei en hoge winstmarges. Als gevolg hiervan zijn de normen in de sector ondermaats. De enige reden van bestaan is 'imiteren' waarbij de kwaliteit of het productieproces van de ingrediënten niet in twijfel worden getrokken. Dit in een tijd waarin we steeds meer bewust zijn wat we consumeren. Dit bewustzijn dreef mensen ertoe om minder alcohol te consumeren. En datzelfde bewustzijn zal ervoor zorgen dat mensen imitaties en marketing onderscheiden van ambachtelijke en authentieke producten. Dat duidt het verschil tussen een superieur botanisch distillaat en imitatie gins / spirits / wijnen.

GEDURFD SMAAKPALET

Bôtan Distillery is een niet-alcoholisch instituut waarbij smaak primeert. We distilleren hoogwaardige kruiden en creëren intense en gelaagde smaakpaletten. Andere niet-alcoholische spirits kiezen voor een neutrale smaak zonder intensiteit en gelaagdheid. Met onze niet-alcoholische spirits kan je thuis zelf een gastronomische cocktail maken door combinatie met een mixer (tonic/ soda) of toepassing in een cocktail om te shaken waarbij Bôtan de smaak definieert. Je kan een gedurfd en sterk smakenpallet verwachten. Een smaakpalet wordt gedefinieerd door een aroma in de neus, het palet in de mond en een lange afdronk. Datzelfde smaakpalet vind je terug bij onze niet-alcoholische spirits. In het boekje bijgeleverd kan je het smaakprofiel van elke blend ontdekken. Soms krijgen we zelfs de opmerking dat onze blends te aromatisch zijn. Wel, ik heb het liever zo. Verminder gewoon de aanbevolen hoeveelheid Bôtan in het receptuur.

TIP OM SNEL GEÏNDUSTRIALISEERDE NON-ALC IMITATIES TE ONDERSCHEIDEN

Citric Acid (citroenzuur) — E330 Potassium Sorbate (kaliumsorbaat) — E202 Vitamine C (Ascorbic Acid) — E300 Sodium Benzoate — E211 Kleurstoffen — E129 of E102 of E124 of E122

 

Same Day Dispatch

All orders placed before 10:00 Monday to Friday are dispatched same day.

Free & Fast Delivery

A free fully-trackable 2-day delivery service on all orders over €70.

100% Organic

All our blends are distilled from organic herbs only. No pesticides.